EN AKTIV FRITID I KANO

Kanopadling på finnskogvassdragene

 
Det å padle i kano er en aktivitet for både store og små. Vi har lette kanoer av aluminium. Solhaug Kano og Fritid er lokalisert ved et vassdrag som renner på norsk og svensk side av Finnskogen. Dette gir mulighet for å padle en finnskogrunde med start og innkomst på Solhaug. Hvis du ønsker korttur, familietur, weekend-tur eller langtur, så finnes det. Vi ordner transport (minibuss) når det er nødvendig. Er du usikker på hva du skal ta med deg, så kan vi hjelpe deg å pakke. Da kan det også være lurt å ta hensyn til landoverganger underveis. Hvis du er ukjent med padling kan du lære mer ved å lese litt om padlefakta: Sikkerhet og innføring. Ønsker du overnatting? Kanskje kombinere kanotur med andre aktiviteter? Det finnes butikk, pizzarestaurant og postkontor på Austmarka 9 km. unna. Butikken er åpen til kl. 18.00 (14.00). 

 

Velkommen til oss på Solhaug !!

 

Pakking

Vi anbefaler at du pakker lette matvarer som for eksempel suppeposer, tørrkaffe, te, knekkebrød, kjeks, potetmos, sjokolade, pålegg, etc. etter ønske i mindre porsjoner. Proviantering av ferskvarer er praktisk å foreta i butikker underveis. Det er videre praktisk å ha med en lett plastkanne til vann for matlaging.   Myggstift er helt nødvendig å huske på. Det er variabelt hvor mye mygg det er, men planlegg ihht. "worst case"…   Det er også lurt å ha med en liten radio for å følge med på værmeldingene. Sørg for godt underlag av isopor eller annet lett materiale. Skumplastmadrass av typen "eggskallmadrass" er god. Ikke ta med luftmadrass. Den er upraktisk. Støvler får en sjelden brukt for. Det er jo sommer… Solide joggesko og flere par sokker er praktisk. Våre sko tørker fort i sola eller ved varmen fra sprit/-propan- flamme. For øvrig er lett regntøy nødvendig sammen med jogge-/fritidsantrekk, flere par truser, genser og lykt. NB! Husk fyrstikker. Søppel- poser må tas med. Disse kastes i søppelbeholderne langs leden eller tas med tilbake til Solhaug Kano og Fritid.  

                             

Langtur

Dette er en behagelig led som går i vekslende farevann; elver og kanaler veksler om å føre deg frem til mindre og mellomstore innsjøer både i Norge og Sverige. Starten og den første delen av leden finner sted i Finnskogen det dype skoger avløses av milde åpne landskap. Turen passerer flere andre leder. Dette gir deg muligheten for å ta avstikkere i forhold til planlagt rute. Det er moa, duket for spontane avstikkere som kan gi overraskende utfall. Det er ca. 15 overganger det hjulvognen må monteres for å frakte kanoen mellom ulike vassdrag. De fleste er korte og relativt uproblematisk med hensyn til frakte kano opp og i vannet. Mange av overgangene skyldes demninger, mindre stryk og bruer.  

Langs leden er det to butikker. En i Kjerret og en på Austmarka, det kan derfor være hensiktsmessig å planlegge fremdriften slik at butikkene er åpne når du farer forbi. I Kjerret er butikken åpne til kl. 17 (14) og butikken på Austmarka er åpen til kl.18 ( 14)

Vi mener turen er passende som en lang tur der avstikkere kan gjennomføres samtidig som en slipper å slite for å nå tidsskjemaet. Det er mulig å gjennomføre turen på ca. 7 dager, men dette gir ikke rom for ferie………  

 

Finnskogrunde

Denne turen er myntet på de av dere som ønsker en naturopplevelse på Finnskogen. Flere av strekningene på turen er ikke tilgjengelig på noe annet vis enn vha. kano. Dere kan padle inntil 7 døgn. Som regel tar Finnskogrunden kortere tid. Det vil bl.a. avhenge av hvor mange avstikkere dere tar og om dere velger å fiske underveis. 

Det er i alt 15 landoverganger på denne turen. Det er ingen overganger som er spesielt vanskelig selv om de til tider kan være utfordrene nok. De lengste overgangene er ca. 1 km. langs vei. Ellers er det korte strekninger over vei eller forbi mindre stryk og bruer.

Det er flere egnede plasser for telting. I Sverige finnes ferdige ildsteder flere steder ved rasteplassene og teltplassene. I tørre perioder er det ikke tillatt med åpen ild i Sverige.

Ved  Skålsjøen  og i sørenden av Bortan finner du flotte gapahuker som ligger inntil padleleden og (Finnskogleden). Her kan kanoturister overnatte, og det er ildsted like ved vannet, utedo og avfallsdunk. Disse er ikke avmerket på kartet fordi de er nye.

Det er rent vann langs leden, og også fine badeplasser mange steder. I Varalden er vannstanden lav til tider, og øyer ute i vannet blir derved store. Ikke forstyrr fuglene i hekketiden. Bl.a. kanadagjess hekker i traktene langs leden. Vær varsom mht. fuglereder og egg. For øvrig er det en del rådyr og elg i skogene, og ikke sjelden får en øye på bever sent på kvelden. Legg merke til svære hauger i vannkanten og all bjørk og osp som er felt. Ellers er det et rikt fugleliv inne i disse dype skogene; forskjellige arter ender, vadefugler som lom og hegre, og rovfugler.  

kano2.jpg (33768 byte)

Familietur

Denne turen har varighet på inntil 3 døgn med innlagt skattejakt hvis ønskelig. Vi anbefaler to varianter:

A: Mitanderfors 

Vi kjører dere til Mitandersfors der dere padler via Varalden, Møkeren og Fagernessjøen. Dere kommer til slutt til Utgårdsjøen ved Solhaug. Hvis dere ønsker mer padling når dere kommer ned kan turen fortsette videre mot Häljeboda for så å returnere til Solhaug.

B: Bortan 

Dere starter padlingen ved Solhaug, og padler via Vällen, Borgsjön, Lilleforsälven til Bortan. Der kan vi hente dere. Hvis dere ønsker å padle mer kan turen utvides ved å padle tilbake til Lilleforsälven og så videre i en eller annen retning. Vi anbefaler ikke videre padling på Finnskogrunden.

(Foto: Jan Westby)

 Weekend-tur

Denne turen varer inntil 2 døgn. Kanoen trilles ned til Utgårdsjøen, og dere padler nedover til Sverige. Vi bestemmer sammen hvor vi skal hente dere på søndag (med vår minibuss). Det er flere møtesteder som er lette å identifisere på kartet.

Dere padler kanskje via Vällen, Borgsjön, til Lilleforsälven. Derfra kan dere padle videre nedover i Sverige, eller dere kan padle videre på Finnskogrunden et stykke. Dette avtaler vi på forhånd. 

Dere må ta med proviant for helgen. Det er ingen butikker langs leden. Kun en helt i starten (i Kjerret). Det er flere fine overnattingsplasser langs ruta. 

Dere kommer til å padle i sjøer, elver, og kanaler; under bruer, i tett skog, i åpent landskap. Det er ikke strie strømmer. Det passer godt å ta med barn.

 

Korte turer

De korte turene varer inntil ett døgn. Vi anbefaler å følge padleleden nedover i Sverige med Häljeboda som mål. Hvis dere ønsker telting er det flere fine teltplasser underveis. Turene er lette. 

kano_fisk_eldrid_harald.jpg (214506 bytes)

Landoverganger

Alle lengre kanoturer innebærer at flere landoverganger må forseres. Det kan være for lite vann i elven, demninger, kraftverk eller andre hindringer som gjør at du må frakte kanoen på land. De aller fleste overganger er korte. Det kan til tider være krevende å få kano med utstyr opp og i vannet. Transporten på veier går oftest greit. Ved lengre kanoturer er et godt tips å pakke utstyr og klær som om man skal på fottur. På denne måten slipper man å slite unødig...

Landoverganger er merket på kartet med L (lett), M (middels) og V (vanskelig). Vannstanden og andre forhold kan imidlertid gjøre en overgang vanskeligere enn det fremgår av kartet. Vi har stort sett kontroll med vannstanden og tar hensyn til dette når vi anbefaler turer.

Padlefakta: Sikkerhet og innføring

(mye er hentet fra "Friluftsliv i nærmiljøet" av Friluftslivets fellesorganisasjon)

Vest:

Alle i kano bruker vest. Små barn må ha en redningsvest med krave og store flyteelementer i brystet og øverst på ryggen. Å ha på seg vest i kano er like selvfølgelig som å bruke bilbelte i bil.

Vi har sikkerhetsvester av alle kategorier. Du får opplæring i hvordan disse festes hvis det er nødvendig.

Ombordstigning:  

De fleste velteuhell skjer ved ombord- eller ilandstigning. Kanoen er en ustø farkost. Før du går ombord skal all bagasje være pakket i kanoen. Åren skal ligge tilgjengelig når du har satt deg ned. Den som padler foran går først ombord, mens medpadler støtter kanoen. Hold i begge riper, plasser føttene midt i kanoen og sett deg på plass i en bevegelse. Husk å holde baken så lavt som mulig, og gå ombord med bøyde knær. Jo høyere tyngdepunktet kommer, jo større er sjansen for velt. Når så førstemann er trygt anbrakt, kan andremann sette seg på plass. Den som sitter foran skal nå støtte kanoen. Det gjøres enten ved å holde seg fast i land, stikke åreskaftet i bunnen som støtte, eller legge årebladet flatt på vannet som en uterigger.

Pass på at det ikke er steiner eller skjær under vannflaten der du vil gå ombord i kanoen.

Sittestilling:

Det er mange måter å sitte i kanoen på. De mest brukte er trapperstilling og vanlig sittende stilling. Vi anbefaler sitteunderlag på lengre turer. Trapperstilling kaller vi den knestående padlestillingen. Det er ikke sikkert alle kanoer egner seg for denne stillingen. Knel på bunnen av kanoen med knærne litt fra hverandre. Len deg litt mot den siden du skal ha åren. Støtt baken mot kanten på setet. Slik får du stor aksjonsradius og kan ta lange tak. Balansepunktet ligger i hoften, og det er mye lettere å ta inn en krengning i og med at hele balansekontrollen ligger i overkroppen. Når du padler i grov sjø eller i elv, eller under andre forhold som krever litt ekstra bør du alltid sitte i trapperstilling.

Sittende stilling er den mest utbredte padlestillingen. Det er viktig at baken kommer høyt nok opp fra bunnen av kanoen. Sitter du helt nede er balansepunktet fastlåst, og det er vanskelig å ta inn en krengning. Åren må løftes høyt opp for hvert tak, og du får ikke skikkelig kraft i takene.

Styretak:

Det enkleste styretaket kalles ofte bremsetak fordi det medfører at åren lager en viss bremseeffekt i vannet. Etter at selve fremdriftstaket er avsluttet vris åren 90 grader i vannet slik at den ligger som et ror. Vinkelen mot fartsretningen og tiden den holdes slik avgjør hvor mye kanoen dreier. Styringen kan også ytterligere påvirkes ved å tvinge åren rett ut fra eller rett inn mot kanoen, avhengig av hvilken vei du vil dreie.

En bedre versjon er det såkalte J-taket. Etter fremmdriftstakets avslutning føres åren ut i en bue, som krumningen i en J. Merk at årebladet ikke skal vendes slik at bremseeffekt oppstår. Dreiningen kan kontrolleres ved hvor langt åren trekkes fremover, og hvor lenge styretaket holdes. Dette taket krever en del trening, men er svært nyttig å kunne.

Padle i takt:

Det er viktig å padle i takt, og den som sitter bak må innpasse takten etter den som sitter foran. Dersom dere padler ujevnt kan det være en fordel å telle takten høyt til dere kommer inn i en rytme som passer begge. Det kan hjelpe på rytmen å telle til fire under hvert tak:

  1. Åren stikkes i vannet og taket begynner.

  2. Åren trekkes bakover i fremdriftstaket.

  3. Taket avsluttes og åren holdes et øyeblikk i bakkant. Bakre padler benytter denne tiden til et eventuelt styretak.

  4. Åren føres frem igjen.

Ved behov gir vi padleinstruksjoner når du ankommer Solhaug. Dette gjelder også plassering/festing til tralle (for å føre kano over hindringer). Vi gir også detaljert innføring i kart og terreng.

uno_i_kano_2.jpg (55071 bytes)uno_solnedgang.jpg (35716 bytes)